Adam "Łona" Zieliński & Andrzej "Webber" Mikosz

O artyście

Łona i Webber to pochodzący ze Szczecina duet, w skład którego wchodzą raper Adam "Łona" Zieliński i producent Andrzej "Webber" Mikosz. Już przy okazji ich debiutu w 2001 r. środowisko fanów i krytyków muzycznych zwróciło uwagę na niebanalny styl Łony, przepełniony inteligentnym humorem oraz na produkcje Webbera, ze smakiem nawiązujące do klasycznej nowojorskiej stylistyki, jednocześnie swobodnie czerpiące z analogowej syntezy. Łona od początku przyzwyczaja słuchacza do nietypowego charakteru swojej twórczości: poczynając od rozmowy telefonicznej z Bogiem (interpretacja tego utworu była jednym z tematów na maturze z języka polskiego), przez rapowanie bez użycia polskich znaków (na przekór internautom stroniącym od używania prawego klawisza ALT). Artyści zostali zaproszeni przez szczeciński Teatr Polski do współpracy przy inscenizacji "Balu manekinów" Brunona Jasieńskiego – Łona napisał teksty piosenek a Webber zajął się oprawą muzyczną tego spektaklu. Łona współpracował także z tym teatrem przy spektalu "Magia obłoków".Dwa ostatnie albumy zespołu uzyskały status złotej płyty.
 
Dyskografia:
„Nawiasem mówiąc”  2016
„Łona, Webber & The Pimps w S-1” 2013
„Cztery i pół” 2011
„Insert EP” 2008
„Absurd i nonsens” 2007
„Nic dziwnego” 2004

Przeszłe wydarzenia

Informacje