Agata Kulesza

O artyście

Agata Kulesza jest jedną z najwybitniejszych aktorek w Polsce. Pochodzi ze Szczecina. Jest laureatką około stu  nagród  aktorskich polskich i zagranicznych:  w tym trzykrotna nagroda Polskiej Akademii Filmowej "Orły", nagrody na  polskich i zagranicznych festiwalach filmowych (m.in. we Francji, Hiszpanii, USA). Nagrodzona przez Los Angeles Film Critics Association, krytyków filmowych w Nowym Jorku i Chicago. Film "Ida" z Agatą Kuleszą w roli głównej otrzymał pierwszego w historii polskiej kinematografii Oskara dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego.  
 
Filmografia:
Niewinne (2016)
Jestem mordercą (2016)
Moje córki krowy (2015)
Pani z Przedszkola (2014)
Ida (2013)
Sala samobójców (2011)
Róża (2011)
 
 
 
 
fot. Uroda Życia, Bartek Wieczorek, LAF AM

Przeszłe wydarzenia

Znajdujesz się na stronie archiwalnej. Przejdź do serwisu aktualnej edycji Festiwalu.

Informacje

Udostępnij: