Agnès Varda

O artyście

Agnès Varda francuska reżyserka filmowa, przedstawicielka francuskiej nowej fali. Laureatka honorowego Oscara za całokształt twórczości (2017) oraz honorowego Cezara (2001). Za film Bez dachu i praw (1985) otrzymała Złotego Lwa na MFF w Wenecji. W ostatnich latach porzuciła kino fabularne na rzecz esejów dokumentalnych, poetyckich w formie i uniwersalnych w wymowie.

Filmografia:

Twarze, plaże (2017)
Quelques veuves de Noirmoutier (2006)
Zbieracze i zbieraczka (2000)
Ulisses (1983)
Czarne pantery (1968)
W stronę wybrzeża (1958)

Filmy

Znajdujesz się na stronie archiwalnej. Przejdź do serwisu aktualnej edycji Festiwalu.

Informacje

Udostępnij: